Skoda Octavia 1.0 Elite inceleme

 Skoda Octavia Giriş:

Skoda Octavia 1996 yılından beri üretilen bir model. Skoda Markasının dünya çapında en çok sevilen ve satılan modeli olur kendisi. Aynı zamanda 1959 ve 1971 yılları arasında üretilen aynı isimli modelden adını alıyor kendileri. 

C segment sınıfında yer alan bu otomobil etliye sütlüye karışmadan kendi sınıfında üst sıraları zorlayan bir model olmuştur zamanla. 





Türk halkının da oldukça sevdiği bu model. Kaliteli malzeme yapısı ve dayanıklı şasisiyle oldukça tutulan bir modeldir. 

Octavia diyince tabi aklınıza geniş bagaj hacmi gelmesi oldukça normal. Skoda'nın mottosu olan simply claver bu araçta ziyadesiyle mevcut. Geniş iç ve bagaj hacmi octavia'yı  octavia yapan unsurların başında geliyor. 

Ülkemizde ki SUV çılgınlığının arasında güneş gibi parlayan Octavi'nın bugünkü inceleyeceğimiz modeli makyajdan önceki modeli olan A8 kasa kodlu modeli. Gelin Octavia 1.0 elite yakından bakalım. Hazırsanız başlayalım. 

Sedan otomobil diyince aklınıza hangi modeller geliyor bilmiyorum ama ilk üç sırada kesinlikle octavia gelecektir. Çünkü sedan otomobil alırken aklınızda hiç yokken bile en azından bir kere octavia'ya kesinlikle bakmışsınızdır. Fiyat performans aracı mıdır? Tartışılır ancak sedan otomobil diyince akıllara bu model her zaman gelir. 


Bugün inceleyeceğimiz octavia ise 1.0 elite 110 hp olan modeli. Sizi şaşırtacak ölçüde dolu ama bir o kadarda boş bir model elite. Makyajla birlikte önemli ölçüde iç mekan değişikliğine giden skoda elite paketi daha da güçlendirdi. 

şimdi ki haliyle daha modern görünüm ve teknolojik iyileştirmelere sahip olan octavia makyaj öncesinde de giriş paketlere nazaran daha dolu bir araç aslında. 

Donanımlarda neler var neler yok?

Hız sabitleme, kablosuz carplay, aircare özellikli otomatik klima gibi özelliklerin giriş pakette bile sunulması oldukça güzel. 

İçeride 2010 yıllarda üretilmiş bir araç sürdüğünüzü hissettiren analog hız ve devir göstergesi ve küçücük bir multimedya bulunuyor. 

Klima kontrollerini yine bu küçücük ekrandan yapmak zorunda kalıyorsunuz. Sürüş güvenliğinizi baltalayan bu klima kontrolleri bu araç için eleştirilebilecek özelliklerin başında geliyor. Onun haricinde klima aktif olarak çalıştığında herhangi bir çekiş kaybı yaşamamanız oldukça güzel. 

Dış Tasarım anlamında ise premium ve elite paketi ayıran en önemli özellik arka stop tasarımında gizli. premium ve diğer üst donanım paketlerinde gelen dinamik sinyal lambaları donanım farklılığının en belirgin olduğu alanlar. 

Önde skodanın karakteristik ön panjur tasarımı ve far grubu oturaklı bir tasarıma sahipler. Ön park sensörünün bu pakette yer almaması ise başka bir eksi. Led özellikli sisler ön tasarımı tamamlayan detaylardan. Sis farlarının dönüşe duyarlı olmadığını belirtelim.

İç ve Dış Tasarım 

Biraz önce de bahsetmiştim bu araç hem dolu hem de değil. Sizi şaşırtan bazı donanım eksikliklerine de sahip. Örneğin sağ yolcu koltuğu ileri geri giderken yukarı aşağı gitmiyor. Yine arka park sensörü bulunurken ön de park sensörleri yok. Arka da kol dayama yok. Geri görüş kamerası da yine mevcut bu yeni araçta bulunmuyor.

Ancak iç mekanda sizi tatmin edecek bir yaşam alanı kesinlikle bulunuyor. Kaliteli malzemeden üretilmiş koltuklar yolculuğunuz boyunca sizi yormayan bir özelliğe sahip. Arka yaşam alanında ise VAG Grubu araçlardan bildiğimiz yüksek bir şaft tüneli bulunuyor. 

Bagaj ise hacim olarak sınıfında kesinlikle lider. 600 litrelik bagaj hacmi aracın en öne çıkan özelliklerinin başında geliyor. liftback tasarımında dolayı arka camla birlikte kalkan bagaj kapağı eşya yüklerken size büyük kolaylık sağlıyor. 

Bagajda bulunan sabitleme kancaları büyük bagaj içinde eşyalarınızın savrulmasını öneleyici özelliklere sahip. 

Gelelim konfora 

Konfordan beklentiniz nedir? Benim beklentim kabinin içinin olabildiğince sessiz olması, vites geçişlerinin sorunsuz olması, 120 den sonra rüzgar sesi almaması. Benim kriterlerimi oldukça karşılayan bir araç olduğunu söyleyebilirim. Amortisörleri ise aracın imajından biraz daha sert olduğunu söyleyebilirim. Ancak yine de amortisörler sessiz ve konfor oldukça yüksek. 

Yol gürültüsü ise tahmiminden daha az geliyor. Üzerinde pirelli marka yaz lastiği bulunuyor. opsiyon olarak aldığımız 17 inçlik jantlar ise aracın konforuna olumsuz bir etki ettiğini söyleyemem. 

İç mekanda şık tasarıma sahip okuma lambaları ise dokunmatik özelliğe sahip. Sert kasislerde bir kaç kere kendiliğinden yandığına şahit olsam da yine de pratik ve işlevi yüksek aydınlatmalar. Elite pakette iç ambiyans aydınlatmalarının bulunmaması ise başka bir eksi. 


Motor

Aracı alırken en çok düşündüren konu motor olmuştu. Kendi scalamda 1.0 lık motordan oldukça memnun olsam da 1.0'lık ünite octavia da nasıl bir performans göstereceğini çok bilmiyordum. Tereddüt etsekte aldık ve pişman olmadık. Performanas anlamında sizi üzecek bir motor kesinlikle değil. Ancak octaviadaki motorun scaladan daha ağır başlı olduğunu söyleyebilirim. Gaz tepkilerinde fazla acele etmeyen bir karakteri var. Ama ısrarla hız yapmak istediğinizi araca söylerseniz. 200 nm torku size hissettirebiliyor. 
Fabrika verisi 10.5 sn olan 0-100 hızlanması bu motorun size yeterli bir güç sağladığını söyleyebilirim. 
48 voltluk elektrik motorundan biraz bahsedelim. Bu motor araca hafif hibrit özelliği katsa da sadece elektirk ile gitmeniz mümkün değil. İlk kalkışlarda ve süzülme kodunda aracın gidişatına katkıda bulunan bu  motor yakıt tüketiminden ziyade emisyona daha fazla katkıda bulunuyor gibi. 
Çünkü 1.0 scala ile hemen hemen aynı değerlerde yaktığını söyleyebilirim. 

48 volt arızası? 


48v arızası denilen arıza ile biz karşılaşmadık. Sosyal medya da buna ilişkin çelişkili görüşler mevcut ancak anladığım kadarıyla bu araçlarda kronik sorun haline gelen bu arızanın türkiyeye ilk partilerde gelen araçlarda daha yoğun bir şekilde göründüğü anlaşılıyor. 
İyi niyet garantisi olanlar biraz şanslıyken bu arızayla karşılaşanların servise 90 küsür bin liralar ödemek durumunda kalabileceğini duydum ve gördüm.

Yakıt Tüketimi  

Yakıt tüketimi konusunda ön yargılı olabilirsiniz. 1.0 fındık bir motor ve devasa uzunlukta bir araç. Ancak bu araç tahmin ettiğiniz kadar çok yakmıyor. Hem şehir içinde hem de şehir oldukça düşük değerlerle sürüşler yapabilirsiniz. Ancak TSI motor kullanmayı biraz öğrenmeniz gerekebilir. Yumuşak hareketlerle ani hızlanmalardan kaçınmanız oldukça önemli.
Süzülme modu  aracın düz yollarda ayağınızı gazdan çektiğinizde aktif olan bir sürüş özelliği. Mantık olarak aracın benzin tüketmeden elektirik motoruyla süzülmesine olanak sağlıyor. 

şehir içinde çok çok sıkışık trafikte 7.5-8.5 arası değerleri gördüm. Ancak akan nispeten sıkışık trafikte 5-6 litreler arasında yolduluk yapmanız oldukça olası (tabi çok dikkat ederseniz)

Uzun yolda ise 120'yi geçmezseniz 4.5-5 litreler arasında yolculuk yapabilirsiniz. 

1.0 Motorlar Yeterince Dayanıklı mı?

Çok tartışılan konulardan birisi de küçük hacimli motorların dayanıklı olup olmadığı konusudur. Sıkıştırma kat sayılarının fazla olması ve küçük silindirli olmalarından dolayı 1.0 motorların bir müddet sonra arıza verme oranının artacağı düşünülmektedir.
Ancak Twitterda yapılan bir yorumda grup üyemiz şöyle bir bilgi paylaşmış:

Eski bir servis çalışanı üyemiz küçük hacimli motorlara çeşitli iyileştirmeler yapıldığını ve ekstra soğutma blogu ile yıpranma kat sayılarını minimize ettiklerini belirtmiş. Yani küçük hacimli motorların sandığınız kadar dezavantajının bulunmadığını belirtebilirim.


Octavia Alınır mı?

Bu tamamen beklentinizle alakalı bir şey. Sedan bir araç alacaksanız octavia güzel seçeneklerden birisi. Ancak octavia fiyat konusunda özellikle makyaj sonrasında rekabetçi özelliğini bir miktar kaybetti. Benzer sedanların fiyatlarına baktığınızda ford focus sedan 1.5 milyon civarında başlangıç fiyatına sahip, egea sedan ise 800 bin liralardan başlıyor. Diğer otomobil markalarında ise c segmentte sedan formunda zaten çok bir model yok.

Skoda octavia ise makyajlı 1.5 e tech motorlarlu elite paket ekim ayında 1.8 milyondan başlıyor. Tabi bayi indirimleriyle bu fiyatlar bir miktar daha düşebilir ama yine de rekabetçi fiyatının azaldığını söylemek mümkün.

Bugünkü videomuzda skoda octavia elite paketi sizler için inceledik. Artılarıyla eksileriyle bütün detaylara değindiğimi düşünüyorum.

Görüşlerinizi yorumlarda benimle paylaşın hepinize keyifli sürüşler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski